Jdi na obsah Jdi na menu
 


správná pětka na pašerackém vršku

 

Správná pětka na Pašeráckém vršku (Správná pětka)

- díl v sérii: 4
- název originálu: Five Go to Smuggler's Top

Vy neznáte Správnou pětku? Juliána, Dicka, George, Annu a psa Tima? Představte si, jak se také mohou trávit velikonoční prázdniny. Ponurý dům na vršku obklopený nebezpečnými blaty, Tim skrývaný v nekonečných podzemních chodbách a nevyzpytatelný sluha Block. V těchto kulisách se odehrává dramatický únos a Tim se osvědčí jako neocenitelný zachránce!

Správná pětka má velikonoční prázdniny, a tak vyrazí na Kirrinskou chalupu. Tam hned první noc spadne pod náporem větru na chalupu jasan, který prorazí střechu a zničí podkroví. Strýc Quentin (vědec) pošle Pětku k vědci, panu Lenoirovi, jenž je otčímem Juliánova a Dickova spolužáka "Brikety". Problém nastane, když se George dozví, že pan Lenoir nemá rád psy, a proto Tima nemůže vzít s sebou. Přes počáteční odpor nakonec děti odjíždí za panem Lenoirem na Pašerácký vršek.

George se ale Tima tak lehce nevzdá, po cestě ho stejně naloží. Po příjezdu Pětka, Briketa a jeho sestra Marybelle dostanou Tima tajnou chodbou do Briketova pokoje (v domě i mimo něj je spousta tajných chodeb). Děti musí Tima ukrývat v jedné z nich, vedoucí do pokoje Brikety. Když chtějí Tima vyvenčit, musí ho spustit v koši do jiné tajné chodby, která vede ven. Párkrát si jich však všimne jejich sluha Block, jenž je hluchý. Dětem se na Blockovi něco nezdá, a tak si dávají pozor, co před ním říkají, protože mají podezření, že ví o Timovi.

Jednu noc kluci zpozorují, jak někdo z věže domu vysílá signály na moře. Pak vidí muže, který jako by z oka vypadl Blockovi, jak mluví s místním pašerákem Barlingem. Block je sleduje na každém kroku a pan Lenoir zase slyšel Tima štěkat.

Na Pašerácký vršek přijede strýček Quentin, který jako ostatní dospělí nemá o přítomnosti Tima tušení. První noc strýčkova pobytu se Briketa vkrade do jeho pokoje, aby se pokusil dostat do tajné chodby, v níž je Tim uvězněn poté, co Block zamkl skříň = vchod do tajné chodby. Když však čeká, až strýc Quentin usne, stane se něco divného. Pan Barling vyleze z přišroubované lavice u okna, pak omámí strýce Quentina a hodí ho do lavice. Když Briketa vykřikne, pan Barling udělá to samé s ním. Pan Lenoir se od dětí dozví, jaké záhadné věci se zde dějí a že Briketa vykřikl jméno pana Barlinga. Pár hodin nato najdou děti místo, kudy Briketa a strýček zmizeli - lavici. Kluci s George se vydají tajnou chodbou, jež vede pod lavicí.

Mezitím přichází Briketa a strýc Quentin k sobě. Pan Barling a jeho kumpán Block (který - jak se ukáže - slyší) chtějí od strýčka koupit projekt na vysušení močálů, které se nachází kolem vršku, aby přes ně mohli dál pašovat zboží. Quentin odmítne. Vtom se přiřítí Tim, jenž má "prošmejděné" všechny tajné chodby. Vede oba ven z chodeb, když tu se náhle otočí a utíká zpět, protože zaslechl George, jak ho volá. Když je najde, vyvede je všechny ven z chodeb.

Po návratu do domu (kde je policie) pan Lenoir svolí, že může být Tim v domě, neboť kdyby nebylo jeho, zůstali by v chodbách navždy. Pak ještě Tim pomůže najít Barlinga s Blockem, a tak je dobrodružství u konce.



Tento text byl zkopírován ze serveru: http://www.cesky-jazyk.cz/ctenarsky-denik/enid-blytonova/spravna-petka-na-paserackem-vrsku-spravna-petka.html#ixzz1xJx0kAQc 
Publikování nebo další veřejné šíření obsahu serveru Český-jazyk.cz je bez písemného souhlasu provozovatele výslovně zakázáno! Užití výhradně jen pro osobní účely je možné.