Jdi na obsah Jdi na menu
 


sváta ludmila

 Svatá Ludmila (cca 860[1]  15. září 921,[1] hradiště Tetín, Česko) byla manželkou prvního Přemyslovce, knížete Bořivoje I., a chronologicky první českou svatou.

Význam svaté Ludmily daleko přesahuje to, co o ní skutečně víme.[zdroj?] Díky rodovým vazbám ji můžeme označit nejen za pramáti českých panovníků, ale i většiny českých královen. Během jejího života byly položeny základy ke kristianizaci Čech a také základy moci Přemyslovců. Život babičky svatého Václava byl popsán v řadě legend, které se snaží popsat českou historii v 9. a 10. století.

Svatá Ludmila
Česká kněžna
StLudmilaWindowCedarRapidsSep2001.jpg
Svatá Ludmila na skle kostela pojmenovaném po ní, Cedar Rapids.
Narození cca 860[1]
Úmrtí 15. září 921[1]
  hradiště Tetín
Pochována Bazilika svatého Jiří
Následník Drahomíra ze Stodor?
Panovník Bořivoj I.
Potomci Spytihněv I.
Vratislav I.
Otec Slavibor

Sňatek s Bořivojem I.

O původu Ludmily existují dvě tvrzení, u kterých je těžké rozhodnout, které spíše odpovídá skutečnosti. Podle Kristiánovy legendy byla dcerou Slavibora, pšovského knížete, což bylo staré označení Mělníka. Podle staroslovanské legendy pocházela ze srbské země. V raném mládí byla vychována jako pohanka, jež přinášela oběti slovanským bohům.

Přemyslovci zřejmě v této době nebyli jediným důležitým rodem v Čechách. Snad díky podpoře velkomoravských knížat, ale především postupným budováním mocenského postavení si ovšem získali pozici nejvýznamnější. Přemyslovci totiž ovládali středočeský prostor, který byl klíčový. Jediná dvě jistěji doložená mocenská centra známe jen z prostoru jižních a severozápadních Čech.

Zdá se ale, že postupná eliminace knížecích rodů v Čechách zdaleka neprobíhala pouze s pomocí násilí. Roli jistě sehrávala sňatková politika, jejímž příkladem je sňatek Ludmily a Bořivoje. Do manželství Ludmila vstoupila asi jako čtrnácti– či patnáctiletá v roce 874 nebo 875.[1]

Svatá Ludmila a její vnuk Svatý Václav vkostele svatého Cyrila a Metoděje vOlomouci. Idealizované zobrazení, neboť v době smrti Ludmily bylo Václavovi asi 14 let.

Roku 875 se narodil nejstarší syn knížecího páru Spytihněv.[1] Ludmila porodila během přibližně čtrnácti let manželství nejméně šest dětí (tři syny a tři dcery – nejsou započítány případní potomci, kteří zemřeli v kojeneckém věku a které prameny neuváděly).[2] Známá jsou pouze jména dvou synů (Spytihněva 875915 a Vratislava cca888921[1]), z nichž oba dosedli na knížecí stolec.

88921[1]), z nichž oba dosedli na knížecí stolec.Během Ludmilina života se staly převratné události, které měly podstatný vliv na vznik české státnosti. Jednou z těch klíčových bylo přijetí křesťanství. Její manžel Bořivoj I. přijal křest na Moravě přímo z rukou legendárního slovanského věrozvěsta, arcibiskupa Metoděje. Podle legend pokřtil Metoděj o něco později rovněž Ludmilu vČechách. Přijetí křesťanství umožnilo Přemyslovcům získat politickou převahu a nadvládu nad ostatními kmenovými knížaty v Čechách.